A csoportfoglalkozások felépítése és folyamata

A csoportfoglalkozások adott tematikára épülnek, így egy foglalkozássorozat 6-8 vagy akár 10 alkalmas is lehet. A csoport hetente találkozik, azonos időpontban. Egy-egy foglalkozás hossza pedig 1,5-2 óra.

A veszteségfeldolgozó csoportfoglalkozás-sorozat összes alkalma együtt alkot egy egységet. Ezért rendkívül fontos, hogy lehetőség szerint mindegyik gyermek minden alkalmon részt vegyen.

Az első alkalom játékos ismerkedésről szól, valamint nagyon fontos egy olyan légkör megteremtése, amelyben a gyermek biztonságban érzi magát, így a további alkalmak során könnyen megnyílik, szívesen beszél érzéseiről, emlékeiről.

A két utolsó foglalkozáson kifejezetten pozitív dolgokra kell összpontosítani, mint túlélési technikák, jövőkép, tervek, vágyak.

Ugyanakkor egy-egy foglalkozásnak is megvan a szabályos felépítése: a kezdő és befejező rutinfeladatok, játékok erősítik a gyermek biztonságérzetét. Nagyon fontos, hogy a nehéz gyászmunka közben legyenek vidámabb játékok. A kreatív foglalkozások közben is célszerű mozogni. A mozgás után a gyermek újból bír koncentrálni. Lényeges, hogy az alkalmakat vidám játékkal fejezzük be, így a gyermek jó érzéssel indul haza a foglalkozásról.

Ezeket a foglalkozásokat az első alkalomtól az utolsóig meg kell tervezni. Olyan tematikával és olyan kreatív technikákkal, amelyek a legalkalmasabbak az adott csoportba jelentkezők számára. A kreatív technikák arra valók, hogy ezeken keresztül a gyerekek megnyíljanak és elindulhassanak a beszélgetések.

A gyermekek foglalkozásaival párhuzamosan – természetesen külön helyiségben – a szülők is részt vehetnek sorstársi közösségen alapuló csoporton, beszélgetésen, melyet szintén csoportvezető vezet. A tematika hasonlít a gyermekek csoport-tematikájához, de szóba kerülnek más, kifejezetten özvegy-családokat érintő témák, kérdések is.