Magamról

Albert Éva vagyok, pedagógus, gyermekvédelmi és mentálhigiénés segítő szakember, valamint gyermek gyászcsoportvezető, és csoportvezető képző.  Évek óta szívügyem a gyermekek gyásza, veszteségfeldolgozása.

Jómagam 2003-ban veszítettem el férjemet hosszú betegség után, 35 évesen. Négy gyermekkel maradtam egyedül, akik akkor 6, 10, 11 és 12 évesek voltak. A veszteséget nagyon hosszú ideig nem tudtam elfogadni, ez idő alatt a saját gyermekeim veszteség-feldolgozására egyáltalán nem tudtam figyelni. Gyermekeim, annak érdekében, hogy az én fájdalmaimat véletlenül se fokozzák, szinte magukba fojtottak minden érzést, fájdalmat – nem gyászoltak.

2009-ben részt vettem Finnországban egy gyászkonferencián, ahol többek között ismertették az országszerte működő veszteségfeldolgozó csoportfoglalkozásokat különböző korú félárva gyermekek számára. Az ismertetésekből kiderült, hogy ezekre a foglalkozásokra egyre nagyobb igény van, és ezek a foglalkozások hiánypótló segítséget nyújtanak a gyermekek számára gyászmunkájukban.

A módszer tanulmányozását követően 2014-ben indítottuk el itthon az első ilyen csoportfoglalkozás sorozatot Békési Tímeával és Borbély Veronikával. Azóta szinte rendszeresen évente 2-3 csoport valósulhat meg. A program 2019 óta a Napfogyatkozás Egyesület szervezésében, Reményvirág program néven fut. 2018-tól csoportvezetőket is képzünk, hogy a program országszerte elérhetővé váljon érintett gyermekek, családok számára.